Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Feng shui | O życiu | Przepisy | Robótki domowe | Zdrowie
RSS

Przepisy

środa, 27 marca 2013

Lubicie piec drożdżowe ciasta? Kiedyś bardzo ich nie lubiłam, bo miałam przed oczami spocone z wysiłku babcie, które wyrabiały tak aż tchu bolało i powtarzały, że ręce musza boleć. Myślałam wtedy co to za przyjemność z pieczenia czegokolwiek. Aż pewnego dnia zobaczyłam, że mój mąż podczas robienia ciasta na pizzy posiłkuje się zwykłym ręcznym mikserem. I ja też zaczęłam go stosować i olśnienie: ciasto wyrastało pięknie i nigdy nie było zakalca no i...ręce nie bolały.

I przy tej okazji przepis na pyszne ziołowe bułeczki bez masła, mleka i jaj. Idealne na Wielkanoc, bo wspaniale pasują do jaj i wędlinki.

Składniki:
0, 5 kg mąki
5 g drożdży instant
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
ok. 300 ml ciepłej wody
2 duże łyżki suszonych ziół: czarnuszka, tymianek, oregano, bazylia, cząber, rozmaryn, majeranek
 
Mąkę przesiewamy, doajemy drożdże, wodę, cukier i sól i wyrabiamy mikserem ok 5 minut na najniższych obrotach. Dodajemy oliwę z oliwek oraz zioła i jeszcze chwilkę wyrabiamy.
Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego bułeczki (wychodzi ok 6-8 sztuk) i układamy na blaszce pozypanej mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy ok 15-20 minut w temp 200 stopni.
Smacznego!
13:44, madzik120 , Przepisy
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 25 marca 2013

Na przekór pogodzie do domu zapraszamy baranki i zajączki choć jakoś nastrój u mnie nie jest ostatnio szczególny. Bywało lepiej...

11:55, madzik120 , Przepisy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 marca 2013

A ja proponuję tak na przekór tej zimie, która nie odpuszcza wpuścić do naszej kuchni trochę radości i fajnego zapachu. Kiedy ostatni raz wspólnie z dzieckiem piekliście ciasteczka? Dawno? To do dzieła!!!!

3 pełne szklanki mąki
pół kostki masła
5 dag drożdży
2 jaja
pół szklanki mleka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
mały słoiczek ulubionej konfitury
2 łyżki sezamu
 
Mąkę przesiać do dużej miski. Następnie wkruszyć drożdże, po czym powoli wlać do miski pół szklanki lekko podgrzanego mleka. Tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dodac je do wyrośniętego zaczynu. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić starannie dodając stopione ciepłe (ale nie gorące!) masło.Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość ponownie je zagnieść. Przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na grubość ok.1 cm. Foremkami wycinać ciasteczka i nakładać na środek po pół łyżeczki konfitury. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ułozyć na przykrytej pergaminej blasze, posypać sezamem i piec w temp. 180 stopni ok.30 minut.
Wielka frajda dziecka podczas zagniatania ciasta i wyciskania ciasteczek!!!
A do tego są naprawdę pyszniutkie!
11:42, madzik120 , Przepisy
Link Komentarze (1) »
niedziela, 03 marca 2013

...to taka zrobiona przez mojego męża. Nie wiem jak on o robi, ale zawsze wychodzi mu idealna. Znam doskonale przepis z jakiego korzysta, ale po prostu nie ma sobie równych. Nie wiem czy to zasługa mąki....czy może długiego wyrabiania, a może tego pysznego sosu, który sam przyrządza czy może...tej okrągłej blaszki z dziurkami.Zdradzę Wam przepis...:

Przesiewa najpierw pół kilograma mąki typ 550. w ok. pół szklanki letniej wody rozkrusza świeże drożdże ok. 50 g dodając łyżeczkę cukru trzcinowego, kiedy drożdże "wypianują" jak to mówi synek dodaje je do mąki, do tego daje łyżeczkę soli oraz 2-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin i....zagniata. Odstawa do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wałkuje na 2 placki (bo to przepis na dwie pizze) rozkłada na blaszce i odstawia do wyrośnięcia na tych blaszkach.

Sos pomidorowy: przecier pomidorowy z kartonu do tego 2 łyżki oliwy z oliwek, sporo oregano, zmiażdzonego czosnku, trochę suszonej bazylii, pieprzu i sos gotowy :)

Dodatki wg własnego uznania. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 220 stopni :)

Smacznego.

Nam wyszła taka:

czwartek, 28 lutego 2013

A co powiecie na takie śniadanie do łóżka. Mąż ugotował jaja i zrobił do nich sos: majonezowo-paprykowo-żółtkowy oraz usmażył krewety na ostro. Pod płaszczykiem sosu kryły się różne powkładane przez syna niespodzianki-jadalne oczywiście, a były to np. oliwki, ogórek kiszony, papryka i inne zdobycze lodówkowe. Do zjedzenia miały zachęcić czarne pajączki i dekoracja z natki pietruszki. Z niektórych jajeczek zostały ściągnięte krewetki- tak zaznaczyła sobie latorośl swoje połówki do zjedzenia, bo jak twierdzi "na jedzenie robaków jestm jeszcze za mały":

 

 

wtorek, 15 listopada 2011

Roladka to świetny pomysł na zwykłe śniadanie jak i na przyjęcie, a jaka prosta w wykonaniu.

Wygrzebujemy z lodówki kilka plastrów sera żółtego i układamy go na blasze pokrytej papierem do peiczenia układając na zakładkę, wkładamy na chwilkę do rozgrzanego piekarnika, az ser się rozpuści. Jak się rozpuści wyciągam i układamy na nim plasterki szyk, pokrojona paprykę, biały serek, przyprawiamy wg uznania i....zwijamy ciasnow  roladkę, potem w folię aluminiową i...do lodówki. Potem odwijamy i kroimi w cienkie plasterki.PYCHA!!!!

22:47, madzik120 , Przepisy
Link Komentarze (1) »
piątek, 11 listopada 2011

jest wspaniała w smaku i wcale nie taka pracochłonna jak nam się wydaje. Całej rodzinie smakowała!!!

Smakowite, pyszne i aromatyczne z niespodzianką w środku!
Składniki:
1 cebula pokrojona
1 papryka czerwona oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę
2 rozgniecione ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g krótkiego trójkolorowego makaronu np. kolanka, rurki
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g żółtego sera
liście laurowe
150 g przerośniętego boczku
łyżka masła
 
Cebulę, paprykę i czosnek podsmażyć krótko na łyżce oliwy.
Mięso wyrabiać łyżką na zartą masę, wymieszać z podsmażoną cebulką, papryką i czosnkiem, dodać 3 łyżki bułki tartej, pieprz cayenne oraz natke pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Ugotować makaron al dente
 
natłuścić małą prostokątną formę i wyłożyć spód liśćmi laurowymi, plastry boczku ułożyć w poprzek na dnie i bokach formy.
Połowe mielonego mięsa wyłozyć do formy i wygładzić, połozyć plastry żółtego sera, na to układamy makaron, na makaron znowu plastry żółtego sera i na koniec resztę mięsa. Wygłądzamy i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 1 h.
Po upieczeniu wyjąć z formy.
18:44, madzik120 , Przepisy
Link Komentarze (2) »
środa, 02 listopada 2011

Pyszne, łatwe, a moje dziecko za nimi przepada. A jakie sycące! Jesli coś zostanie warto zamrozić!

Składniki:

  • 3/4 kg ziemniaków
  • ok 1/4 kg mąki
  • ok 250 g mrożonych liści szpinaku
  • 2 jajka
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

Ugotować obrane ziemniaki, następnie odsączyć je i przecisnąć przez praskę. Dodać dokładnie odsączony, dość drobno poszatkowany szpinak, mąkę, masło, jajka.  Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Zagnieść jednolite ciasto, uformować wałek, wyrównać jego boki na kształt prostokąta i odcinać ok 2-3 centymetrow kosteczki. Wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną gotować jeszcze z 2 minuty i delikatnie wyjąć. Można posypać je startym parmezanem, lub polać roztopionym masłem bądź sosem czosnkowym.

 

wtorek, 01 listopada 2011

Przepis znalazłam w necie, bo cała rodzina miała ochotke na coś słodkiego. Ja do kawy, mąż do herbaty, a synek do kakao. Proste i pyszne-tak mozna nazwać te ciasteczka z żurawinką i orzeszkami. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie kilku ostatnim. Są miękkie, takie...rozpływające się w ustach i nie są bardzo słodkie. No i orzechy w środku i żurawinka-samo zdrowie! Polecam!

Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:

  • 220 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych ulubionych orzechów
  • około 100 g wiórków kokosowych

Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko. Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

22:08, madzik120 , Przepisy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 31 października 2011

Pyszny, mokry, delikatny...puszysty z wierzchu.Niebo w gębie!

Składniki na spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125 g)
  • 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • Wszystkie składniki zagnieść. Formę wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut.
  • Składniki na masę serową:

    • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
    • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
    • 3/4 szklanki cukru
    • pół szklanki oleju
    • 2 szklanki mleka
    • 1 jajko
    • 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
    • olejek waniliowy

    Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować. Gotową - wylać na podpieczony spód.  bardzo  Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.

    Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.

    Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 miut, aż pianka się zezłoci.