Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Feng shui | O życiu | Przepisy | Robótki domowe | Zdrowie
RSS
piątek, 11 listopada 2011

Kiedyś moja mama dała mi takie urządzonko, nie wiedziałam właściwie do czego ono służy az kiedyś natknęłam się na nie w internecie i postanowiłam wypróbować! Ciasteczka smazy się jak chruściki i sa podobne w smaku, ale delikatniejsze. Obsypane cukrem pudrem ślicznie wyglądają na stole i szybko z niego znikają szczególnie jeśli w pobliżu są dzieci. Mikołajowi na pewno też posmakują...

 

  • 2 duże jajka
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąk pszennej
  • 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder, do oprószenia

 

Jajka, cukier, mleko i mąki zmiksować na gładkie ciasto, np. blenderem. Ciasto powinno być odrobinę bardziej gęste niż naleśnikowe (można dodać 1 lub 2 łyżki mąki więcej). Otrzymane ciasto odstawić na godzinę do lodówki.

Tłuszcz rozgrzać do temperatury 190ºC  Przyrząd  włożyć na chwilę do gorącego tłuszczu, by się rozgrzał. Następnie zanurzyć w cieście, w taki sposób, by ciasto nie zakrywało góry foremki (inaczej nie będzie można ściągnąć upieczonego ciasteczka). Natychmiast przenieść do tłuszczu i smażyć około 20 - 35 sekund, do zarumienienia. Po wyjęciu z tłuszczu, pomagając sobie lekko widelcem, ściągnąć ciasteczko z foremki i odsączyć na papierowym ręczniczku. Smażyć dalej. Co pewien czas zamieszać ciasto.Podawać ciepłe, oprószone cukrem pudrem.

 

17:59, madzik120
Link Komentarze (1) »
czwartek, 10 listopada 2011

Obie choinki zostały nam podarowane przez przyjaciół z ubiegłym roku, ale nie sa trudne do wykonania. Pierwsza to zwinięty rulon i do niego doklejone pomalowane wcześniej złotolem rurki makaronowe, a drugi papierowy rulon został oklejony drewnianymi trocinami i udekorowany szyszkami. Prawda, ze orginalne?

 

14:18, madzik120
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 listopada 2011

Pyszne, łatwe, a moje dziecko za nimi przepada. A jakie sycące! Jesli coś zostanie warto zamrozić!

Składniki:

  • 3/4 kg ziemniaków
  • ok 1/4 kg mąki
  • ok 250 g mrożonych liści szpinaku
  • 2 jajka
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

Ugotować obrane ziemniaki, następnie odsączyć je i przecisnąć przez praskę. Dodać dokładnie odsączony, dość drobno poszatkowany szpinak, mąkę, masło, jajka.  Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Zagnieść jednolite ciasto, uformować wałek, wyrównać jego boki na kształt prostokąta i odcinać ok 2-3 centymetrow kosteczki. Wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną gotować jeszcze z 2 minuty i delikatnie wyjąć. Można posypać je startym parmezanem, lub polać roztopionym masłem bądź sosem czosnkowym.

 

wtorek, 01 listopada 2011

Przepis znalazłam w necie, bo cała rodzina miała ochotke na coś słodkiego. Ja do kawy, mąż do herbaty, a synek do kakao. Proste i pyszne-tak mozna nazwać te ciasteczka z żurawinką i orzeszkami. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie kilku ostatnim. Są miękkie, takie...rozpływające się w ustach i nie są bardzo słodkie. No i orzechy w środku i żurawinka-samo zdrowie! Polecam!

Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:

  • 220 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych ulubionych orzechów
  • około 100 g wiórków kokosowych

Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko. Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

22:08, madzik120 , Przepisy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 31 października 2011

Przyznaję, że do masy solnej podchodziłam jak do jeża...Ale okropnie podobały mi się te cudne aniołki. Wydawało mi się, że trzeba mieć mega zdolności żeby zrobić i pomalowac choć jednego swojego aniołka. Spróbowałam. Na początek 3 i już wiem,że będzie ich więcej. Zajęcie wciągające i bardzo odstresowujące. A wyobraźnia podsuwa sama, że musi być główka, skrzydełka i włoski. A masa solna to naprawdę bardzo wdzięczny materiał!!!!

Oto moje wypocinki, tylko proszę się nie śmiać, to początki :) :)

14:55, madzik120
Link Dodaj komentarz »

Przepyszny i pachnący. Jeśli ktoś nie lubi wiśni może dodać truskawki lub jagody!

 
 
Składniki:
 
Masa serowa:
1kg twarogu trzykrotnie zmielonego
100g śmietanki 30 %
4 jaja
350 g cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki cukru waniliowego
100 g rodzynek
 
Kruche ciasto:
240 g mąki pszennej
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
 
Opakowanie mrożonych wiśni bez pestek
 
1)Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 min.
2) Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką, dodać utrate z cukrem pudrem i cukrem waniliowym żółtka
3) Białka ubić na sztywną pianę i razem z rodzynkami delikatnie dodać do masy serowej
4) Ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć na spodzie blachy, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
5) Następnie wlać mase serową i na wierzch wyłożyć odsączone wiśnie.
6) Piec w temp. 180 stopni przez 60 minut.
 
 
 
 
 
14:32, madzik120
Link Dodaj komentarz »

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
  • pół kostki miękkiego masła (125 g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.

Ponadto:

  • brzoskwinie w syropie, w puszce
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywno z cukrem.Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

 Piec około 1 h w temperaturze 180ºC.

11:34, madzik120
Link Dodaj komentarz »

Pyszny, mokry, delikatny...puszysty z wierzchu.Niebo w gębie!

Składniki na spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125 g)
  • 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • Wszystkie składniki zagnieść. Formę wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut.
  • Składniki na masę serową:

    • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
    • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
    • 3/4 szklanki cukru
    • pół szklanki oleju
    • 2 szklanki mleka
    • 1 jajko
    • 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
    • olejek waniliowy

    Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować. Gotową - wylać na podpieczony spód.  bardzo  Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.

    Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.

    Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 miut, aż pianka się zezłoci.

 

Uwielbiam serniki pod każdą postacią i piekę je pieczołowicie. Praktycznie zawsze wychodzą i większość je lubi. Dzielę się z Wami moimi ulubionymi!

11:24, madzik120
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 lutego 2011

Zawsze zazdrościłam każdej Pani Domu, która potrafila piec torty-piętrowe, pyszne i wspaniale udekorowane. Postanowilam przy okazji Walentynek upiec takiego torcika dla męża.

Okazało się, że to chyba nic trudnego....bo jakoś się udało. Efekty oceńcie same nie zapominając, że to mój pierwszy w życiu!

Składniki:

Biszkopt- nie podaje przepisu, bo jedna z Was woli kupić gotowe blaty, inna piecze z torebki, a jeszcze inna ma swój przepis na biszkopt.

Biszkopt przekroiłam na 3 części-nie ma co się przejmować czy równe czy nie, bo i tak nie będzie widać. Z racji tego, ze ten tort będą jadły również dzieci to nasączyłam go: szklanką mocnej herbaty zielonej z wyciśniętą do niej cytryną.

Przełożenie:

Nie lubimy kremów do tortów więc przełożenie zrobiłam z 0,5 l śmietany 36 %, którą ubiłam dodając  fixa.

Dżem z żurawin-świetnie pasuje do słodkiego biszkopta, ale przecież można na jedną z warstw dodać taki dżemik jaki lubi ukochany.

Dekoracja:

Wreszcie sę odważyłam i postanowilam zrobić dekoracje z pianek Mrsha. I jak zrobiła się z tego konsystencja plastelina to zupelnia nie mialam pomysłu co stworzyć więc wycięlam foremkami serduszka. a oto przepis:

Ozdobienie tortu - masa z marshmallow:

  • 400 g pianki marshmallow
  • 1 kg cukru pudru
  • 3 łyżki wody


Piankę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody (w tym momencie można dodać barwników spożywczych). Dodać połowę cukru pudru, wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa będzie się bardzo lepiła, ale podczas zagniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu - osiągnie konsystencję twardej plasteliny. Rozwałkować cienko, podsypując mąką ziemniaczaną, by się nie kleiła do stolnicy i do wałka.

Ja zrobiłam dekoracje z najmniejszego opakowania pianki 90 g i dałam mniej składników, ale jak się zrobi więcej można oblożyć cały torcik zamiast śmietany.

Smacznego i udanych Walentynek!

 

 

 

13:52, madzik120
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6