Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Feng shui | O życiu | Przepisy | Robótki domowe | Zdrowie
RSS
poniedziałek, 31 października 2011

Przyznaję, że do masy solnej podchodziłam jak do jeża...Ale okropnie podobały mi się te cudne aniołki. Wydawało mi się, że trzeba mieć mega zdolności żeby zrobić i pomalowac choć jednego swojego aniołka. Spróbowałam. Na początek 3 i już wiem,że będzie ich więcej. Zajęcie wciągające i bardzo odstresowujące. A wyobraźnia podsuwa sama, że musi być główka, skrzydełka i włoski. A masa solna to naprawdę bardzo wdzięczny materiał!!!!

Oto moje wypocinki, tylko proszę się nie śmiać, to początki :) :)

14:55, madzik120
Link Dodaj komentarz »

Przepyszny i pachnący. Jeśli ktoś nie lubi wiśni może dodać truskawki lub jagody!

 
 
Składniki:
 
Masa serowa:
1kg twarogu trzykrotnie zmielonego
100g śmietanki 30 %
4 jaja
350 g cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki cukru waniliowego
100 g rodzynek
 
Kruche ciasto:
240 g mąki pszennej
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
 
Opakowanie mrożonych wiśni bez pestek
 
1)Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 min.
2) Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką, dodać utrate z cukrem pudrem i cukrem waniliowym żółtka
3) Białka ubić na sztywną pianę i razem z rodzynkami delikatnie dodać do masy serowej
4) Ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć na spodzie blachy, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
5) Następnie wlać mase serową i na wierzch wyłożyć odsączone wiśnie.
6) Piec w temp. 180 stopni przez 60 minut.
 
 
 
 
 
14:32, madzik120
Link Dodaj komentarz »

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
  • pół kostki miękkiego masła (125 g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.

Ponadto:

  • brzoskwinie w syropie, w puszce
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywno z cukrem.Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

 Piec około 1 h w temperaturze 180ºC.

11:34, madzik120
Link Dodaj komentarz »

Pyszny, mokry, delikatny...puszysty z wierzchu.Niebo w gębie!

Składniki na spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125 g)
  • 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • Wszystkie składniki zagnieść. Formę wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut.
  • Składniki na masę serową:

    • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
    • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
    • 3/4 szklanki cukru
    • pół szklanki oleju
    • 2 szklanki mleka
    • 1 jajko
    • 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
    • olejek waniliowy

    Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować. Gotową - wylać na podpieczony spód.  bardzo  Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.

    Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.

    Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 miut, aż pianka się zezłoci.

 

Uwielbiam serniki pod każdą postacią i piekę je pieczołowicie. Praktycznie zawsze wychodzą i większość je lubi. Dzielę się z Wami moimi ulubionymi!

11:24, madzik120
Link Dodaj komentarz »