Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Feng shui | O życiu | Przepisy | Robótki domowe | Zdrowie
RSS
wtorek, 15 listopada 2011

Roladka to świetny pomysł na zwykłe śniadanie jak i na przyjęcie, a jaka prosta w wykonaniu.

Wygrzebujemy z lodówki kilka plastrów sera żółtego i układamy go na blasze pokrytej papierem do peiczenia układając na zakładkę, wkładamy na chwilkę do rozgrzanego piekarnika, az ser się rozpuści. Jak się rozpuści wyciągam i układamy na nim plasterki szyk, pokrojona paprykę, biały serek, przyprawiamy wg uznania i....zwijamy ciasnow  roladkę, potem w folię aluminiową i...do lodówki. Potem odwijamy i kroimi w cienkie plasterki.PYCHA!!!!

22:47, madzik120 , Przepisy
Link Komentarze (1) »
piątek, 11 listopada 2011

jest wspaniała w smaku i wcale nie taka pracochłonna jak nam się wydaje. Całej rodzinie smakowała!!!

Smakowite, pyszne i aromatyczne z niespodzianką w środku!
Składniki:
1 cebula pokrojona
1 papryka czerwona oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę
2 rozgniecione ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g krótkiego trójkolorowego makaronu np. kolanka, rurki
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g żółtego sera
liście laurowe
150 g przerośniętego boczku
łyżka masła
 
Cebulę, paprykę i czosnek podsmażyć krótko na łyżce oliwy.
Mięso wyrabiać łyżką na zartą masę, wymieszać z podsmażoną cebulką, papryką i czosnkiem, dodać 3 łyżki bułki tartej, pieprz cayenne oraz natke pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Ugotować makaron al dente
 
natłuścić małą prostokątną formę i wyłożyć spód liśćmi laurowymi, plastry boczku ułożyć w poprzek na dnie i bokach formy.
Połowe mielonego mięsa wyłozyć do formy i wygładzić, połozyć plastry żółtego sera, na to układamy makaron, na makaron znowu plastry żółtego sera i na koniec resztę mięsa. Wygłądzamy i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 1 h.
Po upieczeniu wyjąć z formy.
18:44, madzik120 , Przepisy
Link Komentarze (2) »

Kiedyś moja mama dała mi takie urządzonko, nie wiedziałam właściwie do czego ono służy az kiedyś natknęłam się na nie w internecie i postanowiłam wypróbować! Ciasteczka smazy się jak chruściki i sa podobne w smaku, ale delikatniejsze. Obsypane cukrem pudrem ślicznie wyglądają na stole i szybko z niego znikają szczególnie jeśli w pobliżu są dzieci. Mikołajowi na pewno też posmakują...

 

  • 2 duże jajka
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąk pszennej
  • 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder, do oprószenia

 

Jajka, cukier, mleko i mąki zmiksować na gładkie ciasto, np. blenderem. Ciasto powinno być odrobinę bardziej gęste niż naleśnikowe (można dodać 1 lub 2 łyżki mąki więcej). Otrzymane ciasto odstawić na godzinę do lodówki.

Tłuszcz rozgrzać do temperatury 190ºC  Przyrząd  włożyć na chwilę do gorącego tłuszczu, by się rozgrzał. Następnie zanurzyć w cieście, w taki sposób, by ciasto nie zakrywało góry foremki (inaczej nie będzie można ściągnąć upieczonego ciasteczka). Natychmiast przenieść do tłuszczu i smażyć około 20 - 35 sekund, do zarumienienia. Po wyjęciu z tłuszczu, pomagając sobie lekko widelcem, ściągnąć ciasteczko z foremki i odsączyć na papierowym ręczniczku. Smażyć dalej. Co pewien czas zamieszać ciasto.Podawać ciepłe, oprószone cukrem pudrem.

 

17:59, madzik120
Link Komentarze (1) »
czwartek, 10 listopada 2011

Obie choinki zostały nam podarowane przez przyjaciół z ubiegłym roku, ale nie sa trudne do wykonania. Pierwsza to zwinięty rulon i do niego doklejone pomalowane wcześniej złotolem rurki makaronowe, a drugi papierowy rulon został oklejony drewnianymi trocinami i udekorowany szyszkami. Prawda, ze orginalne?

 

14:18, madzik120
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 listopada 2011

Pyszne, łatwe, a moje dziecko za nimi przepada. A jakie sycące! Jesli coś zostanie warto zamrozić!

Składniki:

  • 3/4 kg ziemniaków
  • ok 1/4 kg mąki
  • ok 250 g mrożonych liści szpinaku
  • 2 jajka
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

Ugotować obrane ziemniaki, następnie odsączyć je i przecisnąć przez praskę. Dodać dokładnie odsączony, dość drobno poszatkowany szpinak, mąkę, masło, jajka.  Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Zagnieść jednolite ciasto, uformować wałek, wyrównać jego boki na kształt prostokąta i odcinać ok 2-3 centymetrow kosteczki. Wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną gotować jeszcze z 2 minuty i delikatnie wyjąć. Można posypać je startym parmezanem, lub polać roztopionym masłem bądź sosem czosnkowym.

 

wtorek, 01 listopada 2011

Przepis znalazłam w necie, bo cała rodzina miała ochotke na coś słodkiego. Ja do kawy, mąż do herbaty, a synek do kakao. Proste i pyszne-tak mozna nazwać te ciasteczka z żurawinką i orzeszkami. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie kilku ostatnim. Są miękkie, takie...rozpływające się w ustach i nie są bardzo słodkie. No i orzechy w środku i żurawinka-samo zdrowie! Polecam!

Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:

  • 220 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych ulubionych orzechów
  • około 100 g wiórków kokosowych

Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko. Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

22:08, madzik120 , Przepisy
Link Komentarze (2) »