Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Feng shui | O życiu | Przepisy | Robótki domowe | Zdrowie
RSS
niedziela, 13 lutego 2011

Zawsze zazdrościłam każdej Pani Domu, która potrafila piec torty-piętrowe, pyszne i wspaniale udekorowane. Postanowilam przy okazji Walentynek upiec takiego torcika dla męża.

Okazało się, że to chyba nic trudnego....bo jakoś się udało. Efekty oceńcie same nie zapominając, że to mój pierwszy w życiu!

Składniki:

Biszkopt- nie podaje przepisu, bo jedna z Was woli kupić gotowe blaty, inna piecze z torebki, a jeszcze inna ma swój przepis na biszkopt.

Biszkopt przekroiłam na 3 części-nie ma co się przejmować czy równe czy nie, bo i tak nie będzie widać. Z racji tego, ze ten tort będą jadły również dzieci to nasączyłam go: szklanką mocnej herbaty zielonej z wyciśniętą do niej cytryną.

Przełożenie:

Nie lubimy kremów do tortów więc przełożenie zrobiłam z 0,5 l śmietany 36 %, którą ubiłam dodając  fixa.

Dżem z żurawin-świetnie pasuje do słodkiego biszkopta, ale przecież można na jedną z warstw dodać taki dżemik jaki lubi ukochany.

Dekoracja:

Wreszcie sę odważyłam i postanowilam zrobić dekoracje z pianek Mrsha. I jak zrobiła się z tego konsystencja plastelina to zupelnia nie mialam pomysłu co stworzyć więc wycięlam foremkami serduszka. a oto przepis:

Ozdobienie tortu - masa z marshmallow:

  • 400 g pianki marshmallow
  • 1 kg cukru pudru
  • 3 łyżki wody


Piankę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody (w tym momencie można dodać barwników spożywczych). Dodać połowę cukru pudru, wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa będzie się bardzo lepiła, ale podczas zagniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu - osiągnie konsystencję twardej plasteliny. Rozwałkować cienko, podsypując mąką ziemniaczaną, by się nie kleiła do stolnicy i do wałka.

Ja zrobiłam dekoracje z najmniejszego opakowania pianki 90 g i dałam mniej składników, ale jak się zrobi więcej można oblożyć cały torcik zamiast śmietany.

Smacznego i udanych Walentynek!

 

 

 

13:52, madzik120
Link Dodaj komentarz »