Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

Ziołowe bułeczki dla alergika

Lubicie piec drożdżowe ciasta? Kiedyś bardzo ich nie lubiłam, bo miałam przed oczami spocone z wysiłku babcie, które wyrabiały tak aż tchu bolało i powtarzały, że ręce musza boleć. Myślałam wtedy co to za przyjemność z pieczenia czegokolwiek. Aż pewnego dnia zobaczyłam, że mój mąż podczas robienia ciasta na pizzy posiłkuje się zwykłym ręcznym mikserem. I ja też zaczęłam go stosować i olśnienie: ciasto wyrastało pięknie i nigdy nie było zakalca no i...ręce nie bolały.

I przy tej okazji przepis na pyszne ziołowe bułeczki bez masła, mleka i jaj. Idealne na Wielkanoc, bo wspaniale pasują do jaj i wędlinki.

Składniki:
0, 5 kg mąki
5 g drożdży instant
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
ok. 300 ml ciepłej wody
2 duże łyżki suszonych ziół: czarnuszka, tymianek, oregano, bazylia, cząber, rozmaryn, majeranek
 
Mąkę przesiewamy, doajemy drożdże, wodę, cukier i sól i wyrabiamy mikserem ok 5 minut na najniższych obrotach. Dodajemy oliwę z oliwek oraz zioła i jeszcze chwilkę wyrabiamy.
Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego bułeczki (wychodzi ok 6-8 sztuk) i układamy na blaszce pozypanej mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy ok 15-20 minut w temp 200 stopni.
Smacznego!
środa, 27 marca 2013, madzik120

Polecane wpisy

Komentarze
multilady
2013/03/29 16:06:52
Jesteś bardzo pilna i to przed samą Wielkanocą ;-), dlatego otrzymujesz Wyróżnienie za dobrze wykonaną robotę. Szczegóły znajdziesz u mnie. Gratuluję :-)
-
trawinska88
2013/04/08 20:26:34
Musze wyprobowac ;)
-
Gość: Slawek, *.nycmny.fios.verizon.net
2013/09/29 15:27:30
Vegan!